torstai 12. huhtikuuta 2018

Hoitamattomasta pullistumasta 10- vuoden kipukierre. Kivuttomaksi 2,5 kuukaudessa.


Oli 2017 ja kevät odotti alkamistaan ja minä odotin asiakastani saapuvaksi. Meitä oli siis kaksi odottajaa.   Olin sopinut uuden asiakkaan tapaamisen aamupäivään. Pieni ja siro rakenteinen noin neljässä kymmenissä oleva nainen saapui tapaamiseen

Istahdimme vastatusten ja pyysin naista kertomaan, miksi hän on ottanut minuun yhteyttä ja mitä hän haluaisi meidän yhteistyöltämme. Nainen kertoi käyneensä tapaamassa liikuntaneuvojaa, joka oli hänen tarinan kuultuaan todennut, ettei nainen olisi ollut oireista johtuen kykeneväinen osallistumaan ryhmäliikuntatunneille. ”Hän suositteli ottamaan yhteyttä sinuun.”

REFERENSSI


VÄLILEVYN PULLISTUMAAN TULEE SUHTAUTUA RIITTÄVÄLLÄ VAKAVUUDELLA.
Naisen tarina lähti liikkeelle vuodesta 2005. Hiljennyn kuuntelemaan naisen kertomusta ja kirjoitin tarina ydinkohtia kynä sauhuten, jotta osaisin kysyä tarkentavia kysymyksiä tarinan päätyttyä.

Nainen oli kiertänyt ja nostanut painavaa limsakoria työmaallaan ja oli tuntenut vihlaisun alaselässään. Ajatus hänen päässään oli herännyt ”Mahtoikohan sattua jotain?”  Muutamien viikkojen ajan nainen oli kärvistellyt ja sinnitellyt kipujensa kanssa, jotka säteilivät molempien jalkojen nilkkoihin ja pohkeisiin. Lisäksi alaselkään syntyi kovaa painetta ja kiristyksen tunnetta. Kirjasin muistiinpanoihin kysymysmerkillä täydentäen lauseen…  ”Pullistuma suoraan taaksepäin??? ” Oireet viittasivat siihen, että vamman on pitänyt olla suurehko ja hyvin kivulias.

Nainen kertoi ajatelleensa, että kyllä se siitä itsestään ohi menee. Kivut ei kuitenkaan alkaneet helpottamaan vaan tilanne tuntui pahentuvan päivien kuluessa. Lopulta tilanne meni niin huonoksi, ettei asiakas voinut taivuttaa vartaloaan etunojaan kovien kipujen vuoksi ja työnteko tuntui mahdottomalle.  Nainen päätti mennä lääkäriin. Lyhyt sairasloma ja fysioterapiaa, jossa oireita ei saatu haltuun.SAIRASLOMAKIERRE


Nainen päätti ottaa yhteyttä toiseen lääkäriin. Heti naisen nähtyään lääkäri oli todennut oireiden viittavan välilevyn pullistumaan, mutta halusi varmistua aiheesta magneettikuvalla. Asiakas sai pullistumadiagnoosin, jossa pullistuman sanottiin suuntautuvan suoraan taaksepäin.  Asiakas jäi sairaslomalle, jonka aikana tilanne hieman rauhoittui… takaisin töihin…. kivut pahenivat… sairaslomalle… töihin…. sairaslomalle… töihin… sairaslomakierre tuntui loputtomalle, kunnes nainen jäi kipujensa vuoksi pidemmälle sairaslomalle, jonka oli tarkoitus kestää alustavasti kaksi kuukautta. Kivut eivät alkaneet helpottamaan ja sairasloma jatkui kaikkineen liki puolen vuoden ajan.  Lopulta kivut alkoivat häviämään nilkasta ja pohkeesta … mutta eivät siitä huolimatta jättäneet naista rauhaan. Kivut olivat vain muuttaneet muotoaan.

  

KYMMENEN VUODEN PAINAJAINEN ALKOI.

Alaselkää särki ja pakaraa pakotteli. Kipu vihloi voimakaamin oikeajalan ulkosyrjään ja reiden etuosaan. Säteilevät kivut viilsivät jalkapohjiin ja varpaisiin asti. Epämääräinen kipuilu jatkui kuukausia ja sitten vuosia ja vuosia. Nainen oli yrittänyt hankkia apua ja selitystä kivuilleen lääkäreiltä, ortopedeilta ja fysiatreilta. Mutta mitään selitystä kipuihin hän ei koskaan saanut. Turhautuneena asiakas oli siirtynyt hakemaan apua kuntoutuksen osaajilta fysioterapeuteilta ja OMT- fyssareilta sekä kiropraktikoilta. Kipu oli paikannettu SI- nivelen ongelmaksi (ristiluun ja suoliluun liitoskohta), jota OMT- terapeutit ja kiropraktikot käsittelivät.Käsittelyt olivat auttaneet hetkellisesti ja tilanne oli käsittelyiden jälkeen helpottanut muutamaksi päiväksi, mutta varsinaiseen ongelmaan käsittelyt eivät naisen kokeman mukaan purreet. Hän koki jäävänsä ilman apua ja roikkuvansa kipukierteessä, jopa viikoittaisista hoidoista huolimatta. Kivut jatkuivat epämääräisinä ja kivuliaina vuodesta toiseen.
Halu olisi ollut liikkua ja toimia normaalisti, mutta kivut pitivät huolen sitä, ettei se ollut mahdollista. Järki kuitenkin pakotti naista yrittämään.

Nainen selkeästi kipuili istuessaan edessäni, hän silittää oikeaa jalkaansa ja keinuttaa asentoaan puolelta toiselle puhumisen välissä. Hänen olonsa oli selkeästi tukala. Hän jatkoi tarinaansa ja minä kuuntelen ja kirjasin huomioitani.  Samalla rakensin mieleeni kokonaiskuvaa hänen tilanteestaan harmaisiin aivonystyröihini.

”Kivut ovat kestäneet yli 10- vuotta”, hän totesi. Liikkumisesta ei tullut tuon taivallista, vaikka hän oli omien sanojensa mukaan purrut hammasta ja yrittänyt kaikki maailman tunnit jumpista, lihaskuntoon ja saliharjoitteluun… pilateksesta Bodybalanseen. Kaikilla yrityksillä sama lopputulema... kivut pahenivat. Hän pystyi kyllä liikkumaan, mutta seuraavat päivät kuluivat kiputuskassa särkylääkkeiden avustaman ja käsittelyissä "juosten". Usein meni viikko ennen kuin kivut alkoivat helpottamaan niin paljon, että asiakas kykeni jälleen liikkumaan.  Sisuunnuttuaan nainen yritti aina uudelleen ja uudelleen, mutta tulos oli tismalleen sama. Epämääräiset ja viiltävät kivut jatkuivat ja häiritsivät välillä niin, ettei tehnyt edes enää mieli liikkua. Nainen toteaa ja henkäisee samaan syssyyn ”Mutta, kun olisi pakko, että edes jossain kunnossa pysyisi. Työuraa olisi edessä vielä parikymmentä vuotta. Tämä tuntuu loputtomalta oravan pyörältä… tätäkö tämä loppu elämä on?
”Olen jo harkinnut hakevani apua kipuihini ulkomailta Ruotsista, Saksasta tai ihan mistä vaan, kunhan pääsisin eroon näistä kivuista.”


"UUSI NÄKEMYS"
Istuin naista vastapäätä ja muistan miettineeni. ”Ei hitto, jos hän on käynyt noin monella ammattilaisella, eivätkä he ole voineet auttaa naista, mikä minä olen sitä tekemään????” Olinhan vain Personal Trainer, jolla oli vanhentuneet kuntohoitajan paperit palkkarissa ja urheiluhierojan opinnot muistoissa… ja sitten ne tuoreemmat Personal Trainerin paperit povitaskussa. Toki olen touhunnut liikunnan- alalla 26- vuoden ajan. Tuona aikana olen kerryttänyt tietopankkiini lisää näkemystä ja tietoa  erilaisilta kursseilta ja koulutuksista. Ne ovat opettaneet minua näkemään ihmiskehoa hieman eritavoin. "Toiminnallista ja toimivaa."
Olin naisen tarinaa kuunnellessani tehnyt kivun kuvauksista, tarinan aikajänteestä ja kehon mekanismeista jonkinlaisen hahmotelman päähäni… mistä naisen kivuista voisi olla kysymys… Siitä huolimatta koin painivani aivan eri sarjassa edellä mainittujen ammatti-ihmisten kanssa. Olisikohan minusta apua naiselle???
Pohdin tarinaa ja tulin pääni sisällä tulokseen, että ongelmat olivat todellakin alkaneet yli 10- vuotta sitten pitkittyneestä pullistumavammasta. Siitä olin 90% varma… Mielestäni asiakkaalla on lihaksistossaan toiminnallinen häiriö... mutta miten sen selittäisin asiakkaalle, koska lihasten toiminnalliset häiriöt eivät näy röntgen – eikä magneettikuvissa. Toiminnallinen häiriö paljastuu usein asiakkaan käyttämästä liikekielestä. Epämääräiset kivut puhuvat kuitenkin ongelman puolesta. Ja toden totta lääkärit eivät voi toiminnallisille häiriöille mitään. Sellaista lääkettä, kun ei ole keksitty, joka aktivoisi lihaksistoa. Toiminallista häiriöistä pääsee eroon vain ja ainoataan tekemällä. Mahtaisinkohan saada asiakkaan uskomaan tulkintaani. Hymmm…. motivaatiota asiakkaalla tuntui olevan, joten esitin hänelle kysymyksen… Mitä hän haluaisi minulta?

KIPUJEN TAKANA TOIMINNALLINEN HÄIRIÖ???

Nainen toivoi pääsevänsä eroon kivuista, jotka häiritsevät valtavasti normaaliarkea. Hän toivoi pystyvänsä liikkumaan säännöllisesti ilman monien päivien särkylääkekierteitä. ”Haluan normaalin elämäni takaisin, johon kuului säännöllinen liikkuminen, niin ettei minun tarvitse miettiä…”jos minä tänään liikun niin huomenna voi olla, etten kykenekään lähtemään sovittuun tapaamiseen” Haluan eroon tästä oravan pyörästä ja kipukierteestä.”


Myönnän, että minua mietitytti asiakkaan tarina ja tiesin, että minun on järkevintä olla hänelle rehellinen, koska muuten sahaan itseäni jalkaan… Henkäisin ja aloitin. ”Kuultuani tarinasi, joka on todella pitkä ja kivulias. Ja olet oikeasti ollut monen ammatti- ihmisen hoteissa. Eivätkä he ole sinua osanneet  auttaa??? Niin... minäkään en sinulle sitä voi kyllä luvata..."
"Mikäli haluat kuulla mielipiteeni ja näkemykseni tilanteestasi, kerron sen sinulle mielelläni."

 Mielestäni sinulla on tarinasi mukaan toiminnallinen häiriö lantion- ja keksivartalon alueella, joka on seurannaista pitkittyneestä välilevyn pullistumasta. Tämän vuoksi pullistumat tulisi hoitaa mahdollisimman pian oireettomaksi. Mutta sinun kohdalla asialle ei enää voi mitään. Asia on siis ollutta ja mennyttä. Nyt keskitytään tähän tilanteeseen. Me ihmiset opimme kiertämän kipuja, jotta pystyisimme olemaan ja elämään kipujemme kanssa.  Itse pullistumahan on sinulta parantunut aikapäiviä sitten, mutta lihakset joiden olisi vamman jälkeen pitänyt aktivoitua uudelleen uinuvat ja toimivat, jos toimivat.  Lihaksiasi vaivaa toiminnallinen laiskuus ja siksi epämääräiset kivut eivät hellitä. Lantion ja keksivartalon rytmittymis- ja syttymättömyysongelmat aiheuttavat sinulle edelleen hankalia ja häiritseviä kipuja."  

"Niin hurjalle, kun se kuulostaakin saamasi välilevyn pullistuma 2005 on  suurella todennäköisyydellä kipujesi takana. Pitkittynyt pullistumavamma on siis syyllinen toiminnalliseen häiriöön ja tämän hetkisiin epämääräisiin kipuihin. Näin minä näen sinun tilanteesi.

"Meidän tulee saada lihaksistosi hermottumaan ja rytmittymään uudelleen, jotta kivut häviäisivät. Lihaksistosi tulee ohjelmoida uudelleen."

TIUKAT EHDOT
"Jos haluat lähteä kanssani katsomaan tämän tien, on minulla siihen muutama ehto. Sopimus, jonka joudut tekemään kanssani, on kuusi kuukautta. Minun pitää oppia näkemään ja tulkitsemaan liikekieltäsi, jotta näen mistä kroppasi niin sanotusti vuotaa läpi. Tarvitsen siihen aikaa.  Perusliikkeessäsi on siis ongelmia. Niin valitettavaa kuin se onkin, niin kivuista et tule pääsemään eroon ennen kuin saamme kehosi toimimaan rytmisesti paremmin. Toiminnalliset häiriöt ovat purettavissa pois kehosta, mutta se vaatii työtä. Ei remuamista eikä vouhkaamista vaan matalan kuormittavuustason harjoitteita, jotka haastavat kehoasi vuorotahtisesti ja rytmisesti."    

"Lisäksi sinä et saa tehdä mitään, mihin minä en anna sinulle lupaa. Mikäli sinä touhuat omiasi, milloin missäkin ja mitenkin, en saa koppia siitä mikä aiheuttaa sinulle kipuja ja oireita. Jos me treenaamme yhdessä, minun tulee tietää mitä sinä teet, jotta voin jäljittää kipujesi syy ja seuraus suhdetta, mikäli kipuja ja ongelmia syntyy. Sooloiluun ei ole varaa." 

Tässä ovat ehtoni yhteistyölle, jotta voin auttaa sinua mahdollisimman hyvin. Sinun on nyt sitten luotettava minuun 100%, vaikka en voi luvata sinulle, että pystyn sinua varmuudella auttamaan.  Jotta päätöksesi olisi vielä hieman hankalampi, niin tuloksia kipuihin alkaa tulla luultavammin vasta 4-6 kuukauden kohdalla….  Tässä faktat ja raamit, joiden siivittämänä voimme aloittaa yhteistyön…

Nainen mietti vain muutaman hetken ja sanoi allekirjoittavansa sopimuksen, minun näkökulmasta katsottuna ja minun ehdoillani. 


HUIKEA TOIPUMINEN...
Asiakaani pääsi eroon 10-vuoden kipukierteestä 2,5 kuukaudessa, kun lihaksistosta purettiin pois toiminnallinen häiriö, joka oli syntynyt asiakkaalle 2005-2006  pitkittyneen pullistuman seurauksena. Kouluttajamme Ari- Pekka Lindberg sanoin ”Täsmä liike, on täsmälääke!”
Tässä siis tarina siitä, miten hoitamattomat ja pitkittyneet pullistumavammat voivat aiheuttaa ihmiselle jopa 10- vuoden kipukierteen, jota ei saada poikki. Tämän vuoksi pullistumiin ja pullistumaepäilyihin tulisi suhtautua riittävällä vakavuudella. Pullistumavammat tulisi hoitaa pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pian vamman synnyttyä.
Tämä asiakastapaus on kirjoitettu tarinassa olleen naisen luvalla ja teksti on asianomaisen tarkistama.

Kärsitkö lähes jatkuvista tai jatkuvista hermokivuista kädessäsi tai jalassasi? Ovatko kipusi hiljalleen pahentuneet viikkojen ja kuukausien saatossa? Kipulääkkeet eivät vie kipu ja kuntoutus ei auta vaan pahimmassa tapauksessa on pahentanut oireita? Kipuasi vähätellään ja koet ettei sinua auteta?Välilevyn pullistuma ei itsessään ole vakava vamma, mutta hoitamattomana tai väärin hoidettuna siitä voi sellainen tulla. Edessäsi saattaa olla kuukausien kivulias kipukierre, jos vammaasi ei suhtauduta alunalkaen riittävällä vakavuudella. Kipukierteeseen ei tarvitse jäädä, kun tiedät mistä vammassasi on kysymys ja hoidat vammaasi oikein. Pullistuma vammasta toipuminen voi olla mielekästä ja kivutonta, kun tietää mitä tekee ja mitä jättää tekemättä vamman aikana ja MIKSI?

Vältä kuukausien kivulias kipukirre ja tutustu oppaisiin.                                                     

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Välilevyn pullistuma oppaiden synty.

Asioita voidaan katso aina monesta näkökulmasta. Katsontakanta vaikuttaa siihen, miten asioihin suhtaudutaan ja miten niiden kanssa...