tiistai 12. maaliskuuta 2019

Välilevyn pullistuma oppaiden synty.





Asioita voidaan katso aina monesta näkökulmasta. Katsontakanta vaikuttaa siihen, miten asioihin suhtaudutaan ja miten niiden kanssa toimitaan.  

Mielestäni liian moni välilevyn pullistumasta kärsivä asiakas kärsii kovista hermokivuista liian kauan ja turhaan.  Apua ja ohjeita vamman hoitoon ei meinaa löytyä mistään. Kipujen kanssa on vaan eläminen. Tämä ei pidä paikkansa.  

Toivonkin, että tämän artikkelin siivittämän välilevyn pullistumaa katsottaisiin myös toisesta näkökulmasta ja vamman suhtauduttaisiin riittävällä vakavuudella, koska vamma on hoidettavissa oleva vamma, kun vamman kanssa toimitaan oikein. Kenenkään ei pitäisi jäädä kuukausine kipu- ja sairaslomakierteeseen vamman takia. Se on turhaa.  Vammasta toipuminen voi olla mielekästä ja kivutonta, kun ymmärtää mistä vammassa on kysymys ja miten sen kanssa tulee toimia.


Tässä artikkelissa tulen kertomaan perustellun ja syyn miksi ajattelen näin. Tyypillisesti välilevyn pullistuman hoitona on kovat kipulääkkeet ja kuntoutus. Tosi asia vamman kohdalla on se, ettei lääkitys eikä kuntoutus korjaa vammaa/vaurioita, joka on syntynyt ranganrakenteeseen. Kuntoutuksen osalta on valitettavaa myös se, että oireet voivat jopa radikaalisti pahentua, mikäli vamma-aluetta kuormitetaan vääränlaisin liikkein. Mikäli kivut pahenevat kuntoutuksen aikana, tulisi hälytyskellojen soida. Vamma hoito ei saa aiheuttaa lisääntyviä kiputuntemuksia. Välilevyn pullistuma ei ole kuntoutettava vamma, vaan se on hoidettava vamma. Annan tälle kaikelle selityksen, kun jatkat artikkelia eteenpäin.


Pahin virhe mitä pullistumasta kärsivälle asiakkaalle voidaan sanoa: ”Sinä voit toimia kivun sallimissa rajoissa”. Kehotus on täysin käsittämätöntä, kun ymmärtää vamman perimmäisen syyn. Välilevyn pullistuma ei ole vakava vamma, mutta siitä voi sellainen tulla, jos sitä hoidetaan väärin tai siihen suhtaudutaan välinpitämättömästi…  Ystäväni tarina on karmea todistus siitä! Välilevyn pullistuman kanssa ei voi elää täysin normaalia elämää, vaan sen kanssa on tiedettävä mitä voi tehdä ja mitä pitää jättää tekemättä ja ennen kaikkea miksi, jotta nopeampi toipuminen vammasta on mahdollinen.







Kerron sinulle "tarinan", jonka ansiosta olen voinut hoitomenetelmäni avulla auttaa useita asiakkaitani toipumaan kivuttomasti ja mielekkäästi kaularangan- / lannerangan välilevyn pullistumista. Kysymys ei ole ihmeparantumisesta eikä mistään kikka kolmosesta, sellaisesta ei ole kysymys. Kysymys on loogisesta ja maalaisjärkeen istuvasta menetelmästä, joka perustuu kehon omaan paranemisprosessiin. Menetelmässä hoito kohdistuu vamman perimmäiseen syyhyn, eikä pelkästään kivun ja oireiden lievitykseen.  Oikein ja tunnollisesti hoidettuna vammasta voi toipua 2-3 viikossa kivuttomasti.  



Opin tieni aiheen tiimoilta on ollut pitkä, mutkikas, äärimmäisen mielenkiintoinen ja jopa välillä raskas. Haluan tuoda näkökantani avuksi niille asiakkaille, jotka ovat taistelleet hermokipujen kanssa kuukausia tolkulla tai jotka epäilevät itsellään välilevyn pullistumaa tai jolla on todennettu pullistuma, mutta selkeitä hoito-ohjeita kivun haltuun ottamiseen ei saa tai niitä ei löydy. Tämä artikkeli antaa yhden hyvin ja varteen otettavan näkökulman vamman hoitoon.  Hoitovasteet ovat olleet äärimmäisen hyviä. Pääset nyt tutustumaan menetelmän syntymään ja persusteisiin.  (REFERENSSI)





OPPAAN ALKU

Sain itse 2011 välilevyn pullistuman, nostaessani 20kg painosita tankoa. Pieni mitätön vihlaisu selässä. Hetken tuumailun jälkeen… massiivinen kramppi oikeaan reiteen, pakaraan ja vastalihaksiin… Muutama tunti eteenpäin… kovat hermokivut lonkan läpi nivusee sekä ulkoreiteen. Oletin, kipujen johtuvan krampista… mutta mielessäni kävi karmiva ajatus ”Olisikohan välilevyn pullistuma?”  Soitin kollegalleni ja pyysin häntä käsittelemään kramppia… koska en halunnut välilevyn pullistuman kuuluvan vaihtoehdoksi, koska kuukausien tuskainen kipukierre ei minua ajatuksena houkuttanut. Kun kollegani näki minut, hän ensitöikseen totesi... ”Oliskohan sulla pullistuma?” Hetken katsoin kollegaani ja vastasin ”Se kävi minunkin mielessä.” Hermokipu oli viiltävä ja polttava. Virhe asento vartalossani oli vahva, eteenpäin ja oikealle kallistuva. Lääkkeet eivät purreet kipuun juurikaan. Käveleminen ja istuminen oli yhtä tuskaa. Jalka petti hetkittäin alta ja kaaduin.


Minulla ei ollut tuolloin varaa jäädä kuukausien kipu- ja sairasloma kierteeseen. Joten päätin selvittää, mitä selässäni oli loppujen lopuksi tapahtunut. Kolme päivää peilasin tietoa jo olemassa olevaan tietooni ja aloin hiljalleen kyseenalaistamaan saamaani informaatiota. Tieto, jota löysin, oli hyvin oirekeskeistä. Mistä kivut johtuvat ja mikä kipua aiheuttaa… mutta yksikään artikkeli ei selittänyt syytä, miksi välilevy pääsee pullistumaan ulos nikamaraosta, jossa sen kuuluisi olla… Tämä oli minusta oleellinen kysymys… Asia jäi minua todella painamaan… Jotainhan pitää tapahtua, että välilevy pääsee työntymään ulos nikamarakenteesta?   


Pohtiessani syitä välilevyn pullistumiselle, ymmärsin ettei välilevy ole itse ongelma, vaan syy täytyy löytyä ranganrakenteesta. Hoito pitää kohdistaa ranganrakenteeseen, jotta toipuminen vammasta on mahdollinen. Kun tiedon palaset alkoivat loksahdella kohdalleen, tajusin että vamma on täysin hoidettavissa oleva vamma, kun tiedän mitä teen ja mitä jätän tekemättä vamman aikana ja ennen kaikkea miksi.





ONNEKAS EPÄONNI!

Tiukan analyysin jälkeen aloin hoitamaan vammaani tarkan suunnitelman mukaan, koska kysymys olisi parantumisprosessista, joka tulee käydä läpi. Minun pitää antaa keholleni aikaa ja rauhaa käydä tuo prosessi läpi. Prosessin ymmärtämiseen vaikutti tapahtuma ketju, johon joudun mukaan puolivuotta aikaisemmin… Miehen sai sääreensä työtapaturman seurauksena lipeävamman, johon jouduttiin tekemään kookas ihonsiirrännäinen. Hoitaessani mieheni vammaa 2,5 kuukautta päivittäin näin, miten kehon paranemisprosessi edistyy ja millaisia vaiheita prosessi pitää sisällään. Tiesin, että tuo prosessi minun tulee käydä läpi selkäni osaltani (sisäisesti ja toki pienemmässä mittakaavassa).  Kaiken järjen mukaan menetelmän pitäisi toimia, jos teoriani napsahtaa kohdalleen.


Hoitovasteet menetelmästä olivat nopeampia, kuin osasin edes odottaa… Olin 4 päivässä kivuton, mutta tiesin paranemisprosessin nähtyäni, ettei oireiden häviäminen tarkoittanut sitä, että voin lopettaa menetelmän käytön… Tiesin, että vammaa pitää hoitaa muutaman viikon ajan, jotta se olisi täysin kunnossa ja korjaantunut. Kävin hermokipujen loputtua läpi loogisen kipukaaren, jota vamman korjaantuminen noudattaa.  Kahden viikosn kohdalla oireiden ja oireheijasteiden kokonaan hävittyä tiesin olevan täysin terve ja tiesin, että selkäni kestää normaali kuormitusta jälleen. Oireet eivät koskaan palaneet menetelmän lopetettuani. Ja näin on käynyt myös asiakkailleni.





"ONNEN KANTAMOISIA"


Vuodet vierivät ja aikaa kului ja yllättäen sain puolen vuoden aikana 9 välilevyn pullistumasta kärsivää asiakasta hoidettavakseni, kuin tilauksesta. Minulle tuli huikea mahdolisuus todentaa ja vahvistaa menetelmän toivmivuus asiakkaideni kautta. Mikäli teoriani pitää paikkansa, menetelmän PITÄÄ toimia myös asikkailleni??? Paranemisprosessi on kaikkilla sama, toki vamman koko ja sijainti vaikuttaa parntumisprosessin kulkuun.

Kerroin asiakkailleni, mistä vammassa on kysymys, jotta he osaisivat suhtautua vammaan hoitoon tunnollisesti ja oikein. Selitin, miksi vammaa ei tule kuormittaa vääränlaisin liikkein. Lisäksi annoin heille selkeät ohjeet siitä, mitä pitää tehdä ja mitä ei saa tehdä vamman aikana ja miksi.  Asiakkaani kärsivät sekä kaularangan- että lannerangan pullistumista. Jokainen näistä asiakkaita toipui vammasta 2-3 viikossa täysin oireettomiksi yhtä lukuun ottamatta. Hänen omin sanoin ”Enhän minä tehnyt niin kuin sinä pyysit.” Valitettavasti vamma on äärimmäisen herkkä pitkittymään, pahentumaan ja uusiutumaan, jos vamma hoitaa vähän sinne päin. On tiedettävä mitä vamman kanssa voi tehdä ja mitä ei, hölmöilyyn ei ole varaa.   





TOISIN AJATTELUA...

Onnistuneiden asiakas tapausten jälkeen päätin puhua asiasta ja teoriastani kollegoilleni. Ajattelin vahvistaa ja varmistaa teoriani paikkansa pitävyyden.  Kyseenalaistin asioita ja pyysin kollegoiltani vastauksia ja perusteluita minua askarruttaviin kysymyksiin.  Koska vallalla oleva teoria välilevyn kuivattamisesta on mielestäni KARMIVA ja perusteeton, kun välilevyn tehtävän ymmärtää rangassa. Selitin kollegoilleni, ettei välilevy pullistuminen ole vamman aiheuttaja, vaikka se magneetissa ilmeneekin. Välilevyn pullistuminen on SEURAUS vammasta, joka on syntynyt rangan rakenteeseen!  Koska hoito kohdistuu väärään osaan vammaa jäävät asiakkaat luvattoman pitkäksi aikaa lääke ja kipukierteeseen. Tähän asiaan minä haluan muutoksen. Kollegani hölmistyivät tiukoista kysymyksistäni ja kehottivat minua lopettamaan moisen miettimisen. Asia on käsitelty ja piste. 



En voinut uskoa korviani. Luoja, kuinka minua suututti, mutta samalla ymmärsin sen, että asioita voi nähdä eritavoin ja jokainen voi valita puolensa. Minun ei tarvitse kääntää kollegoiden päätä auttaakseni vammasta kärsiviä asiakkaita. 


Keskusteluiden jälkeen päätin pitää tiukasti kiinni omasta näkemyksestäni ja selvittää asian perinpohjaisesti, koska asiakkaideni hoitovasteet olivat liian loogiset ja hyvät heitettäväksi romukoppaan. Jonkin asian piti siis täsmätä teoriassani…





EI AUTTANUT MUU KUIN OTTAA HIRVEÄ SARVISTA KIINNI... 

...koska uskoin välilevyn pullistuman syntyvän välilevyä tukevan ja suojaavan rakenteen "vaurioitumisesta".  Etsinnöistäni huolimatta en löytänyt kuvia enkä teoriaa, jossa tästä näkökulmasta aiaa olisi käsitelty. Oppaat ja artikkelit kiinnittivät huomion pullistuneeseen välilevyyn ja sen aiheuttamiin oireisiin. Halusin löytää vastauksen kysymykseen… MIKSI välilevy pääsee työntymään ulos tukevan ja suojaavan rakenteen läpi niin, että oireiden syntyminen on mahdollista? 


Asiahan on niin, mikäli suojaavaa tukirakennetta ei välilevyjen ja hermokanavien välissä olisi, niin meidän kaikkien selät oireilisivat ja eläisimme kaikki hermokivuista johtuva kipupainajaista jatkuvasti ja harvan täysipäisen ihmisen psyyke kestäisi sitä.




SYKSYINEN SINETTI...

Onneksi elimme pohdintojen aikaan kuulasta syksyä ja hirvestys aikaa. Koska kollegani viittasivat minulle ja teorialleni kintaalla näytöistä huolimatta. Ainut keino millä voin todentaa teoriani paikkansa pitävyyden ja sinetöidä teoriani loogisuuden oli se, että todistan itsellen, selkärankaa ja välilevyjä suojaavan ja tukevan rakenteen olemassa olon. Tämän rakenteen olemassa oloa kollegani eivät pystyneet minulle vahvistamaan.


Pyysin ystävättäreltäni kaadetun hirven ruhosta neljä nikaman väliä, jotta pystyin tutkimaan rangan rakenteen. (Ihmisillä ja eläimillä on samankaltainen selkäranganrakenne, mutta mittasuhteet ovat erilaiset.)







OIKEA LÖYDÖS!!!

Teoriani mukaan rankaa suojavan ja tukevan rakenteen tulee suojata koko rankaa ja välilevyä kauttaaltaan, näin välilevy ei anna oiretta terveessä selässä. Teoriani mukaan välilevyä suojaava ja tukeva rakenne vaurioituu/repeää, jolloin oireet ilmaantuvat. 

Minun tulisi löytää ranganrakenteesta välilevyä kauttaaltaan suojaava ja tukeva rakenne, jotta teoriani olisi faktinen. Jos sen löydän… Se selittäsi, miksi asiakkaani ja minä toivuimme vammasta muutamissa viikoissa täsmällisen ja tunnollisen hoidon avulla.


Jännittyneenä aloin halkaisemaan hirven ruhosta välilevyä… Nähtyäni ranganrakenteen… kylmät väreet kulkivat selkäpiistäni pitkin. Toden totta rankaa suojaava ja tukeva rakenne kiertää kauniisti koko rangan ja sen kaikki luurakenteet sekä VÄLILEVYN! 


Tämän nähtyäni uskon vahvasti siihen, että teoriaani pohjautuvalla menetelmällä voidaan auttaa välilevyn pullistuma vammasta kärsiviä asiakkaita kivuttomasti ja mielekkäällä tavalla.  Asiakkaille tulee kertoa mistä oireet johtuvat ja mitä rangassa on tapahtunut ja miksi vammaa kuuluu hoitaa niin kuin sitä hoidetaan. Lisäksi asiakkaille tulee selittää mitä pitää tehdä ja mitä jättää tekemättä vamman aikana ja MIKSI. 





KYSYMYS EI OLE IHMEPARANTUMISESTA...


Kehittelemäni hoitomenetelmä ei perustu lääkehoitoon eikä ihmeparantumiseen, vaan kehon omaan parantumisprosessiin ja sen tukemiseen, siksi päätin tehdä hoito-oppaat, joiden avulla vaivasta kärsivät asiakkaat voivat saada helpotusta oireisiinsa ja mahdollisuuden parantua vammasta nopeastikin.  Minä en siis paranna ketään, mutta voin antaa menetelmän ja ”työkalut” käyttöön niille asiakkaille, jotka haluavat hoitaa itsensä kuntoon muutamissa viikoissa 6-12 kuukauden lääke ja kipukierteen sijaan.  



Jokainen asiakas päättäköön itse, mihin uskoo ja mihin ei.  Tämä on näkemys, jonka olen selvittänyt, kyseenalaistanut ja tutkinut. Olen testannut menetelmän useaan otteeseen ja uskon teoriaani kuin vuoreen. Asiakkaiden hoitovasteet eivät olisi sitä luokkaa mitä ovat olleet, jos teoriani ja menetelmäni ampuisi täysin metsään.




MIKSI PANTTAISIN TIETOANI JA NÄKEMYSTÄNI VAIN ITSELLÄNI...

...jos voin auttaa vammasta kärsiviä asiakkaita toipumaan vammasta kivuttomasti ja mielekkäästi? Pidänkö suuni kiinni vain siksi, että näen asian toisin ja kollegani näkevät asian toisin. Tulokset puhukoon puolestaan!  Minä haluan oppaallani autta asiakkita pääsemään irti kipukierteesta ja haluan antaa heille siihen hyvät työkaluat käyttöön. 

En halua, että kukaan kärsisi kovista hermokivuista kuukausi tolkulla tarpeettomasti. Enkä halua ketään, siihen lopuniänkipupainajaiseen, jossa läheiseksi tullut ystäväni elää loppuikänsä tavalla tai toisella, kun hänen välilevyn pullistuma vammaansa ei suhtauduttu riittävällä vakavuudella.  


Lääkityksen ja kuntoutuksen ohella tuttavaani kehotettiin toimimaan kivun sallimissa rajoissa. Joka oli todella todella suuri VIRHE! Kipu on aina merkki siitä, että jokin menee pieleen, kivun läpi ei pidä mennä. Hoidon tulee olla kivutonta! Ammatti ihmisinä meidän tulee ymmärtää, että meillä kaikilla on yksilöllinen kivunsietokyky. Ystäväni kohdalla painajainen alkoi sitkeydestä, korkeasta työmoraalista ja periksiantamattomuudesta. Kunpa olisin voinut auttaa häntä aikoinani, koska tuska, jota hän kokee, joka päivä on käsittämätöntä. Jos voin pelastaa yhdenkin ihmisen tuolta kohtalolta teoriaani pohjautuvalla menetelmällä, on tämä 2 vuoden opasprojekti kaiken sen arvoinen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Välilevyn pullistuma oppaiden synty.

Asioita voidaan katso aina monesta näkökulmasta. Katsontakanta vaikuttaa siihen, miten asioihin suhtaudutaan ja miten niiden kanssa...