lauantai 14. huhtikuuta 2018

Välilevyn pullistuman oireista eroon viidessä päivässä. Puolivuotta kestäneet käsikivut paljastuivat kaularangan pullistumaksi.





Kivut olivat alkaneet alku syksystä 2017 ja oireet olivat hiljalleen pahentuneet puolen vuoden aikana. Tyttö on tänä aikana käynyt äitinsä kanssa useaan otteeseen lääkärissä. Oikeaa kättä on tutkittu ja kuvattu, mutta mitään selittävää syytä koville kivuille ei ole löydetty. Kättä on hoidettu fysioterapialla, josta myöskään ei ole ollut tässä kohtaa juurikaan apua, kivut eivät olleet helpottaneet, vaan osittain pahentuneet. Tytön käsi on voimaton. Kotona ruokalautaset ovat useampaan otteeseen tippuneet lattialle ruokineen päivineen, kun kipu ja voimattomuus on iskenyt yllättäen käteen. Käteen on tämän vuoksi laitettu kevyt lasta, mutta sekään ei ollut tilannetta helpottanut. Äiti jatkaa tarinaa… ”Tyttö ei ole voinut osallistua koulun liikuntatunneille koko syksyn aikana. Sillä seurauksella, että numero yhdeksän tippui todistukseen numeroksi kahdeksan. Opettaja on ilmiselvästi otaksunut tytön vaan venkoilevan kätensä kanssa.  Rakkaan voimisteluharrastuksen tyttö on joutunut lopettamaan kokonaan lisääntyneiden kipujen vuoksi. Lisäksi pianonsoittoharrastus oli tytöltä jäänyt taka-alalle kipujen takia. Olemme ihan toivottomia jo, eikä oikein enää tiedä mistä apua hakea?”
REFERENSSI


Kuuntelin tarinaa ja huomasin, että aktiiviselle 16- vuotiaalle teinityölle ja hänen äidille kipukierre tuntui jo tuskaiselle, kun mitään apua tai selitystä kipuihin ei ole saatu… Lupasin tutkia käden ja sanoin hyvin suoraan sen, etten juurikaan ole käsioireisiin perehtynyt, mutta toki voin oman näkemykseni asiasta antaa, jos se helpottaisi tyttöä ja äitiä.   



EPÄMÄÄRÄISTÄ KIPUILUA

Pyysin tyttöä, kuvailemaan kipuja ja niiden suuntaa ja heijastumista… Pyysin häntä myös kertomaan miten kipuilu muuttaa muotoaan ja milloin ne ovat kovimmillaan tai milloin tilanne on rauhallisempi…Mitä hän on tehnyt, kun kivut pahenevat. Myönnän, että tytön kivut olivat niin erikoisessa paikassa kyynärvarren keskellä, että se hämmensi myös minua.


Kipu heijastui kyynärvarresta vuoroin rannetta kohti tai kyynärpään suuntaan. Pahimmillaan heijastuskipu tuli yhtä aikaa sekä ranteeseen että kyynärpäähän.  Kipulääkkeet olivat olleet tytön sanojen mukaan kovassa käytössä.


Normaalisti hän ei kipulääkkeitä juurikaan käytä, mutta nyt on ollut pakko.  Kuunnellessani oirekuvausta olin itsekin hämilläni oireiden erikoisuudesta, koska oireet todella olivat epämääräiset… Pyysin tyttöä kertomaan mistä hän olettaisi oireiden alkaneen…
Tyttö kertoi kaatuneensa harjoituksissa joukkuetoverinsa kanssa. Ystävä oli menossa siinä rytäkässä pääedeltä lattiaan, joten hän oli työntänyt kätensä joukkuetoverin pään alle, ettei ystävä olisi kumauttanut päätään voimalla lattiaan.  Siitä asti käsi oli antanut pieniä oireita, mutta kuukausien saatossa oireet olivat alkaneet pahentua.




YLLÄTTÄVÄ LÖYTÖ

Tein tytölle testejä käden voimantuotosta, jotta olisi saanut jotain koppia kipuheijasteista ja oireilusta. Olkavarren lihasten voimantuotto oli tasainen, kun vertasin oikeaa kättä vasempaan. Kyynärvarren voiman tuotossa alkoi olla selkeää eroa, mutta kipua liikkeet eivät aiheuttaneet. Seuraavaksi oli sormien vuoro. Aloitin pikkurillin koukistuksesta… hymmm… siinä kohtaa jopa minä hiljennyin… En puhunut tytölle enkä äidille vielä mitään, vaikka pieni hauku oireiden aiheuttajasta kävi mielessäni… Kipuheijaste, jonka näin ei mielestäni tullut kädestä… jatkoin matkaa nimettömään ja keskisormeen… heijasteet pahenivat. Sanoin tytölle kiitos ja pyysin häntä pukemaan paidan takaisin päälleen.

Sanoin tytölle, että haluan tehdä vielä yhden testin. Pyysin tyttöä asettumaan eteeni polvi- istuntaan ja kehotin häntä ottamaan hyvän ryhdin.  Tyttö asettui eteeni. ”Katso vielä suoraa eteenpäin.” Ennen kuin aloitin testin sanoin tytölle, että hänen pitäisi heti ilmoittaa minulle, jos kivut kädessä pahenisivat tai käteen tai niskaan syntyisi paineen tunnetta. Aloitin testin. Ei mennyt kuin muutama sekunti, kun tyttö sanoi kivun lisääntyvän. Minulla oli asiasta vahva epäilys Pyysin tyttöä nousemaan ylös.



VIKA EI OLE KÄDESSÄ...


Henkäisin syvään ja sanoin äidille ja tyttärelle, ettei kädessä itsessään ole mitään vikaa ja sitä on turha hoitaa. Vamma on suurella todennäköisyydellä kaularangassa, vaikka oireet säteilevät ja tuntuvat kädessä.  Tytär ei ollut kaatuessaan satuttanut kättänsä vaan kaularankansa. Tytöllä oli mielestäni vahva pullistumaepäily ja sitä olisi syytä alkaa hoitaa pullistumana, vaikka varmuutta vammasta ei olisikaan ennen magneettikuvaa. Vamman oireet ja heijasteet puhuvat niin vahvasti pullistuman puolesta, että en itse jättäisi vammaa hoitamatta pullistumaepäilynä. Ja mitä magneettikuvaan tulee, sinne pääseminen on niin ja näin. Ja vaikka vamma todennettaisiin kuvantamalla, vamma ei luultavammin olisi kirurgista toimenpidettä vaativa. Se hoidettaisi pois päivä järjestyksestä ”kuivattamalla”. 




MIELIPITEENI VUORO
Äidin ja tyttären ilmeet olivat kauhun sekaiset… Mitä nyt? Siinä kohtaa minä henkäisin taas syvään ja sanoin rehellisesti sen mitä näen pullistuman hoidon. Myönsin katsovani pullistumaa eri näkövinkkelistä, kuin valtavirta. Minusta nykyinen ajatus välilevyn pullistumasta on ontuva ja siinä on porsaan reikiä, jotka eivät toimi maalisjärkeen eikä loogiseen ajatteluun. Nykyteorioista puuttuu pieni oleellinen osa, joka estää vamman paranemisen… Lääketieteessä hoidetaan vammasta johtuvia oireita lääkitsemällä, joka on sinällään ok, mutta lääkitys ei korjaa vammaa, joka aiheuttaa oireita.
Selitin asiakkailleni teoriani ja mihin SLH-menetelmä hoitovasteet perustuvat.  Hoitovasteet ovat olleet SLH-menetelmässä hyviä, on sitä käytetty sitten vahvoihin pullistumaepäilyihin tai magneetilla todennettuihin pullistumiin. Kerroin tytölle myös sen mitä eroa on akuutin ja pitkittyneen pullistumavamman hoidossa.
Akuutti vamma paranee usein 2-3 viikossa, kun kehomme omat paranemismekanismit ovat puolellamme. Valitettavasti pitkittyneiden vammojen kohdalla vamma ei ole niin nopeasti hoidettavissa pois päiväjärjestyksestä, koska keho on ”tottunut” vammaan eikä enää korjaa sitä niin aktiivisesti kuin akuuttia vammaa. Pullistumavamman paranemisprosessi on siis hitaampi pitkittyneiden vammojen osalta ja vamman korjaantuminen kestää 3-5 viikkoa, jos hoitoon sitoutuu ja sen tekee huolella ja täsmällisesti. Ydin fysiikasta ei ole kysymys, vaan siitä, että tietää mitä tekee ja miksi ja siitä että tietää mitä jättää tekemättä ja miksi.   (Tästä linkistä pääset tarinan jälkipyykkiin ja magneettikuvan lausuntoon.)




PETTYMYSTÄ JA TURHAUMAA

Tyttö purskahti itkuun kuultuaan paranemisprosessin pituudesta…  Joten lohdutin tyttöä… ”Jos nyt olet kärsinyt vammasta liki puolivuotta ja oireesi ovat pahentuneet hiljalleen, niin tässä kohtaa 3-5 viikkoa ei ole enää mitään, jos vamma korjaantuu. Jos nyt et sitoudu projektiin muutamaksi viikoksi, vamma voi edelleen pahentua tai kestää vielä useita kuukausia ja se vasta keljua on.” Keskustelun jälkeen päätimme hyvässä yhteisymmärryksessä toteuttaa SLH-menetelmää tytön kaularankaan.
Kävimme tytön kanssa asioita läpi, mitä ei saa tehdä ja mitä pitää vamman aikana välttää, jotta tilanne kaularangassa rauhoittuisi ja vamma pääsisi korjaantumaan. Pullistumavamma on hoidettavissa oleva vamma, kun tiedetään mitä tehdään ja miksi ja mitä jätetään tekemättä ja miksi. Akuuteissa vammoissa asiakkaani ovat tulleet kivuttomaksi 4-7 päivässä. Tytön kohdalla en uskaltanut olla niin optimistinen, koska hänen kohdallaan kysymyksessä oli pitkittyneestä vammasta... SLH- menetelmä saa nyt näyttää kyntensä...




LISÄ INFOA
Lupasin lähettää tytölle sähköpostiin tarkemmat perusteet ja ohjeet SLH- menetelmästä. Mielestäni vamman ja sen hoitoon on helpompi asennoitua, kun ymmärtää millaisesta vammasta on kysymys ja mihin SLH-menetelmä perustuu ja miksi vammaa hoidetaan niin kuin sitä hoidetaan. Sovimme, että soitan tytölle viikon kuluttua ja kysyn kuulumiset. Lopuksi muistutin tyttöä, pullistuman sudenkuopasta, josta pitää olla hyvin tietoinen, jotta parantumassa olevaa vamma ei rikkoudu uudelleen. (Pullistuma oppaan saat tilattua tämän tarinan lopusta.)





TOIPUMINEN...

1 VIIKKO
Soitin tytölle viikon päästä ensitapaamisesta ja toivoin kuulevani niitä edistysaskeleita, joita minun teoriani mukaan pitäisi kuulla…   Hoitovasteet olivat olleet hyvät, kivut kädestä olivat hävinneet viidennen päivän kohdalla. Hoitovasteet kulkivat siis aikataulussa. Tai…. itse asiassa tämän vamman kohdalla, nopeammin kuin olin niiden olettaneen tulevan, koska kysymyksessä oli jo pitkittyneestä vammasta. Mutta hyvä näin.
Tyttö pyysi lupaa pianonsoittoon, jonka häneltä toistaiseksi eväsin… Tuskin siitä haittaa olisi ollut, mutta halusin tytön kohdalla mennä varman päälle, koska pianonsoitto oli kiikun kaakun siinä, että tervehtyvään vammaan olisi voinut syntyä haitalista liikepainetta, joka olisi voinut pahimmassa tapauksessa pilata hyvin alkaneen toipumisen.  Kysyin tytöltä…  ”Maltatko vielä odottaa viikon?” 
Sovimme, että soitan viikon kuluttua uudelleen...


2 VIIKKO
Nyt olisi se hetki, kun akuuteissa vammoissa SLH-menetelmän purku onnistuisi… mutta tytön kohdallaan oli kysymys pitkittyneestä vammasta ja olin hieman skeptinen toipumisajasta… Sovimme puhelimessa, että tyttö purkaa SLH-menetelmän käytön vammaa tarkoin kuunnellen, koska kipuja ei kädessä enää viidennen päivän jälkeen ole ollut. Pyysin tyttöä olemaan tarkka oireita seuratessa, mikäli oireita yhtään ilmenee niin menetelmä on syytä ottaa takaisin käyttöön. Päätimme olla yhteydessä vielä seuraavalla viikolla.


3 VIIKKO
Kysyin tytöltä edellisen viikon kuulumisia. Oireet eivät olleet palanneet, mutta tyttö oli halunnut vielä varmistaa, että vamma on saanut tarpeeksi aikaa parantua ja sen vuoksi oli jatkanut SLH-menetelmän käyttöä yhden viikon ajan. Kolmannen viikon jälkeen menetelmä purettiin pois käytöstä, koska oireet eivät käteen olleet palanneet. SLH- menetelmän käyttöä ei ole syytä jatkaa, jos hermokipuja ja heijasteita ei enää synny. Pullistuma aiheuttama syy oli korjaantunut. Normaali elämä ilman kipuja voi jatkua.
Tyttö valitteli kaularangan tuntuvan aika ajoin pahalle ja sen kipuilevan epämääräisesti.




PITKITTYNEEN VAMMAN HAITTAPUOLI....
Selitin tytölle mistä tämä johtui… Pullistumavamma itsessään aiheuttaa ympäröivään kudokseen tulehdusta ja turvotusta. Se on kehon luonnollinen tapa toimia, kun kehoomme syntyy kudosvauriota. Turvotus on siis vamman aikana tukenut vamma-aluetta.  Vamman parantuessa kudosärsytys häviää, jolloin kudosturvotus laskee ja tilanne normalisoituu rangan alueella. Akuuteissa vammoissa lihakset toipuvat nopeasti vammasta, mutta pitkittyneiden vammojen kohdalla asia onkin toinen.



Pitkittyneissä vammoissa vamma-alueelle syntyy usein toiminallinen häiriö, joka itsessään on hankala ja jopa kivulias. Kaularangan toiminnallinen häiriö aiheuttaa niskahartia alueelle kramppeja ja epämääräisiä ”tuike” kipuja, kun lihakset eivät toimi rangan alueella rytmisesti oikein tai ne eivät syty liikkeeseen mukaan oikeaan aikaan.



Tällöin ranka on epästabiili ja keinahtelee ”villisti” ja elää omaa elämää. Liikettä tukevien ja kontrolloivien lihasten tulisi pitää rangan rytmiikka kuosissa ja korjata siellä tapahtuvia liikkeitä nopeasti ja aktiivisesti. Pitkittyneet kivut ja turvotus sekoittavat tämän rytmiikan. Tilanne oli kuitenkin hyvä, vaikka kipuja jonkin aikaa vielä on. Varsinainen vamman ja toiminnallisten häiriöiden takana ollut pullistumavamma oli parantunut, koska hermokipuja ei enää ole ollut viikkoihin.


Jouduin toteamaan tytölle: ”Edessäsi on kaularangan lihasten kuntouttaminen ja aktiivisuuden palauttaminen. Normaalia elämää voit siis huoletta jatkaa… kunhan muistat nyt jatkossa jumpata kaularanganlihaksia pienin, kevyin ja liki olemattomin liikkein ohjeiden mukaan. Lisäksi pään useita liikeratoja tulisi käyttää arjessa aktiivisesti kääntelemällä, keinuttelemalla ja nyökkäilemällä jopa hieman tietoisestikin. Mitä useammin harjoitat ja annat kaularangan lihaksille ärsykettä, sitä nopeammin ne oppivat takaisin tehtäväänsä mihin ne ovat suunniteltu. Kaularangan liikerytmiikka palaa hiljalleen takaisin, mutta oireilua saattaa satunaisesti muutamien kuukausien ajan olla."
Tämä asiakastapaus on kerrottu tytön ja hänen äitinsä luvalla. Teksti on myös asianomaisten tarkistama.



TARINAN OPETUS...
Kouluttajamme sanoin ”Jos kissan hännän päälle astuu, niin eihän kissan häntä huuda vaan pää huutaa. Syy ei välttämättä aina ole siellä missä oire.” 
”Pullistuma on hoidettavissa oleva vamma, kun tietää mitä tekee ja miksi ja mitä jättää tekemättä ja miksi.”





Kärsitkö lähes jatkuvista tai jatkuvista hermokivuista kädessäsi tai jalassasi? Ovatko kipusi hiljalleen pahentuneet viikkojen ja kuukausien saatossa? Kipulääkkeet eivät vie kipu ja kuntoutus ei auta vaan pahimmassa tapauksessa on pahentanut oireita? Kipuasi vähätellään ja koet ettei sinua auteta?





Välilevyn pullistuma ei itsessään ole vakava vamma, mutta hoitamatttomana tai väärin hoidettuna siitä voi sellainen tulla. Edessäsi saattaa olla kuukausien kivulias kipukierre, jos vammaasi ei suhtauduta alunalkaen riittävällä vakavuudella. Kipukierteeseen ei tarvitse jäädä, kun tiedät mistä vammassasi on kysymys ja hoidat vammaasi oikein. Pullistuma vammasta toipuminen voi olla mielekästä ja kivutonta, kun tietää mitä tekee ja mitä jättää tekemättä vamman aikana ja MIKSI?

Vältä kuukausien kivulias kipukirre ja tutustu oppaisiin. 











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Välilevyn pullistuma oppaiden synty.

Asioita voidaan katso aina monesta näkökulmasta. Katsontakanta vaikuttaa siihen, miten asioihin suhtaudutaan ja miten niiden kanssa...